My various pages

Currently Here

četrtek, 15. december 2011

Napotki in nasveti za potovanje na Tajvan

Tajvanska vtičnica je drugačna, uporablja se 110 voltov. Več tukaj.

V tej seriji zapisov se bom ukvarjal s Tajvanom za popotnike in delil svoje nasvete z vami. V kolikor vas zanimajo vizne informacije, si preberite tale članek. Ogromno Slovencev, ki se zanimajo za Tajvan, se sprašuje, kakšno je tukaj življenje, kaj se tu dogaja in kakšni so ljudje. In ker tukaj živim, se trudim, da državo in državljane predstavim v karseda realistični luči. Seveda je vse filtrirano skozi slovenske oči, kar je pol spet zelo specifična prespektiva. A ker je ta blog namenjen vam, slovenskim bralcem, upam, da vam bo spodaj napisano prišlo prav, v kolikor se namenite obiskati mojo novo domovino.

Tukaj je seznam mojih napotkov in nasvetov za tiste, ki mislijo odpotovati na Tajvan:

- Vreme je subtropsko. In to pomeni, da je dosti bolj vlažno kot v Sloveniji, in to je lahko zelo neprijetno. Od Junija do Avgusta je običajno neznansko vroče, letos smo imeli od 35 do 38 stopinj po več dni zaporedoma. Če klima ne dela, se prepotiš v pičlih 5 minutah. Jeseni in pomladi so pravtako vlažne, a malo bolj deževne in muhaste. Nekje od Novembra pa do konca Februarja vlaga malo popusti. Zime so na severu Tajvana deževne (v Tajpeju že cel December prši), na jugu pa so tople in je manj dežja. Povprečna tempratura v Tajpeju pozimi je med 15 do 18 stopinj Celzija, zelo redko pade pod 15. Jug je običajno nad 20 stopinj pozimi. Poletja so običajno nad 25 stopinj povprečno, zelo pogosto pa je nad 30, dosti pogosteje kot v Sloveniji v poletnem času. Tajvanci tudi v jeseni in celo pozimi nosijo sandale in kratke hlače, a se število teh junakv zmanjša konec leta (vsaj na severu). Na jugu je neke vrste poletna moda skoraj normalna čez celotno leto.

- Tajvan je zelo varna država. Najnevarnejši je promet v večjih mestih, kjer je zmeraj potrebna previdnost za Azije neizkušenega Slovenca, kar se pa tiče tatov, tolp in nepridipravov, pa je to zelo redek pojav. Seveda obstaja tajvanska in kitajska mafija, a oni se ukvarjajo z večjim biznisom, kot pa da bi nadlegovali povprečne domačine, kaj še le turiste. Tudi ponoči se lahko mirne volje sprehodite po Tajpeju ali Gaošjongu, 99% se vam ne bo nič zgodilo. Tajvan je varnejši od Slovenije, to podpišem kadarkoli. Edino mesto, kjer treba biti previden, je Tajdžong. Tam pa ni dobro ponoči naokoli tavat. A če mene vprašate, je mesto zelo dolgočasno in se poredko turisti znajdejo tam.

- Hrana temelji na rižu in testeninah. Tofu je zelo popularen, od mesa pa svinsko, goveje in piščančje, tudi račje, ki pa je dražje. Tajvanci obožujejo morske sadeže, omleta iz ostrig je ena od nacionalnih jedi. Pravtako lahko poskusite kačjo ali žabjo juho, svinsko kri na palčki in druge za slovence ekstremne zadeve, ki pa se najdejo bolj na posebnih mestih in niso del normalne vsakodnevne prehrane Tajvancev. V kolikor vam je Daljnovzhodna kulinarika tuja, imate v mestih ogromno restavracij z zahodnjaško hrano. Neko splošno pravilo obstaja, da Tajvanci zmeraj jedo toplo hrano. To pomeni, da ne marajo naših mrzli zajtrkov in večerij kot npr. kos kruha in mleko. Običajno sta topel riž in testenine tudi zjutraj in zvečer v skledi povprečnega Tajvanca.

- Dobra kava se težko najde. Turške kave ne poznajo, ostalo pa je povečini kava "to go" po Ameriško, v papirnatem lončku, ki se lahko naroči v skoraj vseh trgovinicah (stane okoli 1.10 Eur). Starbucks je popularen, a je drag (3 Eur), obstajo pa tudi verige kavarn, ki so tajvanske, kjer je cena običajno med 1.5-2 Eur in kvaliteta primerna.

- Uradni jezik je Kitajščina. Se pravi Mandarinščina, lingua franca pa je Tajvanski jezik, ki je v bistvu Južnokitajsko narečje (izvira iz province Fudžijen). Mladi Tajvanci sicer govorijo in razumejo Angleško (vsaj osnove), a so zelo sramežljivi in nesigurni, kar jih dostikrat odvrne pred tem, da bi pomagali tujcu. Pri tem treba vedeti, da je eden od vzrokov za to bojazen tudi strah pred izgubo obraza - Tajvanci se izogibajo neprijetnim situacijam in zadregam, kar je pogojeno z njihovo kulturo. Vsa javna transportna sredstva v Tajpeju imajo zvočno in pisno angleško različico, tako, da se ne morete izguniti. Pravtako so zemljevidi na vsaki postaji podzemne železnice.

In še nekaj napotkov o tem, kako se pravilno obnašati po normah tajvanske kulture:

- Nikoli ne zapičite palčk navpično v skledo riža. Postavite jih vodoravno čez rob sklede ali pa poleg nje na mizo. Tajvanci prižigajo dišeče palčke svojim prednikom, ki jih zapičijo v pesek pred oltar templja in palčke v rižu bi jih spominjale na to, kar bi bilo zelo neprijetno zanje.

- Vizitko zmeraj prejmite z dvema rokama. In ne je dati v žep, temveč si jo ogledujte in jo postavite na mizo, kjer naj bo na vidnem mestu. Še le, ko je srečanja konec, jo previdno pospravite. Vizitke so obraz človeka in zato treba z njimi ravnati kot s človekom samim. Morda zveni smešno, a te vizitke tajvancem zelo dosti pomenijo. V prihodnosti bom več napisal na to temo.

- Ne govorite o politiki. Situacija med Tajvanom in Kitajsko je zelo neprijetna tema, pravtako notranje politične debate. Poskusite se izogibat teh tem, da se ne boste ujeli v neprijetno situacijo.

- Ne poljubljajte se v javnosti. Tajvanci so konzervativni, ko se gre za medsebojni odnos med spoloma in javno izkazovanje ljubezni ni zaželjeno. Držanje roke je ok, tudi kak objem ne bo škodil, poljubljanje ali kaj več pa si prihranite za štiri zidove.

- Naučite se par kitajskih fraz. Tajvanci so zelo veseli, če znate reči "xie xie" (hvala) ali "ni hao" (Živjo!) v Mandarinščini, še bolj pa bodo presenečeni, če boste rekli kakšno po tajvansko, npr. "dou xia" (hvala) ali "li he" (Živjo!).

- Tajvanci se v glavnem ne rokujejo. Običajno zadostuje kratek poklon ali prikimanje z nasmehom, še posebej, če se prvič spoznate z osebo nasprotnega spola. Moški se bodo z vami kot tujcem običajno rokovali, še posebej če gre za posel, tako v zasebnem življenju pa je zelo odvisno. Naj vam ne bo neprijetno, če se nekdo ne rokuje z vami. Ni Tajvanski običaj in v glavnem se je vzrok sramežljivost.

Še več stvari bom dodal v prihodnosti, tako da si označite ta zapis.

1 KOMENTARJEV:

Zelo uporabne informacije, hvala:). To z vizitkami sem že nekje prebrala in če sklepaš posle s Kitajci, se je potrebno tega držat, ker baje lahko celo posel propade, če se jim izkaže nespoštovanje.