My various pages

Currently Here

nedelja, 28. avgust 2011

Tajfun Nanmadol prihaja na Tajvan!

Prelepa obala v bližini Hualiena prejšnji teden

Ravno prejšnji teden sva z ženo potovala okoli prelepega vzhodnega Tajvana in uživala lepote Tihega oceana in vzhodnih grebenov. Vzhodni Tajvan je verjetno najlepši del otoka, narava je nepopisno čudovita. A na žalost obstaja temna stran raja: Tajfuni. Vzhodni Tajvan je največje tajfunsko območje na Tajvanu in običajno so najhujši nalivi ravno tam. Mesta kot Tajtong, Hualjen in Ilan so običajno prvi kraji, kjer se začnejo priprave, evakuacije in kasneje rešilne akcije. Midva sva tokrat imela srečo, da je najin dopust bil ravno takrat, ko je bilo vreme božansko. A te dni prihaja tajfun Nanmadol na Tajvan iz Filipinov in vzhodni ter južni Tajvan že občutita prve nalive.

Prikaz tajfuna Nanmadola na zemljevidu.

Tajfun Nanmadol je prvi resni tajfun, ki bo letos zadel Tajvan. In je tudi prvi tajfun, katerega bom sam doživel, čeprav v manjši iz varnega Tajpeja. Tokrat bo severni Tajvan ostal neprizadet, verjetno bodo deževja, a brez vetrov in brez razdejanja. Vedeti, da bo tajfun prizadel deželo v kateri prebivaš, ni enostavno. Ne bom rekel, da sem nervozen, je pa malo neprijetno nenehno gledati televizijo, ker je vse kar kažejo tajfun Nanmadol in priprave nanj. Po razdejanju na Filipinih se ne obeta nič dobrega in resnično se bojim za svoje sodržavljane na jugu in vzhodu otoka. Ko pride močan tajfun, vsi ostanejo doma - je dela in šole prosti dan. Ponekod bo le šole prosti dan, kot npr. tokrat na severu Tajpeja. Na jugu pa bodo vsi ostali doma, lahko tudi do dveh dni, v kolikor bodo nalivi zelo močni. Ljudje si poskušajo zavarovati domove, nakupujejo zaloge hrane, saj bo ponekod zelo nevarno iti ven. Med tajfunom lahko tudi umreš, to res ni hec.

Ta video je iz poročil, ki govorijo o Nanmadolu. Ta se trenutno nenehno vrtijo na premnogih kanalih.

Slika iz Tajtonga, pokrajine na jugovzhodu. Rečne struge so tukaj lahko široke več 100 metrov.

Upajmo, da ne bo preveč hudo. V kolikor bo kaj za poročat, se javim. Držite pesti, da preživimo kolikor se da dobro in da tudi kasneje na južnem Kitajskem ne bo preveč hudega.

Dodatno: Tajfun Nanmadol je mimo, na severu Tajvana je vse v redu. Na jugu je bilo nekaj škode, a smo jo poceni odnesli, ker bi lahko bilo dosti huje. Upajmo, da je to bil tazadnji za letos.

Na temo:

Tajfun Nanmadol (Wikipedia ANG)
Tajvanski Meteorološki Center (KIT)

4 KOMENTARJEV: