My various pages

Currently Here

torek, 22. februar 2011

Janez Janša na Tajvanu

Komaj danes sem izvedel, da je bil naš bivši premier Janez Janša na obisku tukaj v Tajpeju. Seveda sem bil zelo presenečen, saj si ne bi mislil, da bo ravno on pripotoval ravno sem. Tukaj nihče ni poročal o tem na veliko, no, morda pa sem spregledal, ker sem bil bolan in sem malo manj spremljal aktualne dogodke. 

Čeprav nisem podpornik Tajvanskega predsednika Ma-ja, niti Janeza Janše, sem pa zelo vesel, da obstajajo diplomatski odnosi med državama. Ne vem, če sem kdaj prej že rekel kaj podobnega, ampak na ta Janšev obisk, čigar namen je krepitev odnosov in gospodarsko sodelovanje, sem pa zelo ponosen. Prvič, da je naredil nekaj, kar jaz kot volilec pozdravljam in si želim. Seveda je v mojem primeru razlog za to dejstvo, da živim tukaj. In ker nas je Slovencev zelo malo na Tajvanu (poleg mene vem le še za dve študentki Kitajščine, ki pa sta tukaj le začasno), je seveda vsakršno sodelovanje med državama zelo odlična priložnost za nas, ki smo se znašli tu na Daljnem vzhodu. Če bo prišlo do kakšnih projektov med državama, se bom zagotovo podrobneje pozanimal.

Zanimivo je, da se je Janša tukaj dobil s t.i. silo kontinuitete Kuomintangom (Kitajsko Nacionalno Stranko), ki vlada na Tajvanu že 58 let, od tega 51 let kot enopartijska diktatura. Demokratične volitve je dovolila leta 1996 in jih dobila. Še le leta 2000 je opozicija zmagala (pravtako 2004) in 2008 spet izgubila oblast zaradi škandalov, v katere se je zapletel bivši predsednik, ki je trenutno v zaporu. Lepo bi bilo, če bi se Janša (takšen zagovornik demokracije) še srečal z vodstvom opozicije, ki stremi k bolj demokratičnemu pluralističnemu Tajvanu in hoče stran od Kitajske in njihove enopartijske "komunistične" diktature. Je pa res, da bi to bila kočljiva zadeva. Moram pa omenit, da so na strani SDS.si malo olepšali realnost stanja na Tajvanu:

Obisk se je pričel 15. februarja, s sprejemom in pogovorom s priljubljenim predsednikom države, ki je po svoji izvolitvi leta 2008 dosegel strateške premike v odnosih z Ljudsko republiko Kitajsko (LRK). Ti so dosegli vrh z lanskim podpisom okvirnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju (ECFA) in še 15 ostalih področnih sporazumov.

Predsednik Ma, ki se smeji na zgornji sliki (vir: SDS.si) ni priljubljen. Kritiki trdijo, da se vedno bolj približuje Pekingu in vztrajno oddaljuje svobodi govora in tiska. Je res, da se mu je rahlo dvignila priljubljenost v zadnjih mesecih, je pa bil večinoma zelo na dnu, nekaj časa celo na okoli 5% priljubljenosti (tukaj so zadnji podatki v angleščini). Večina Tajvancev noče, da se Tajvan priključi LR Kitajski. So za sodelovanje, a ne za ceno izgube lastne državnosti. In sporazum ECFA je zelo kontroverzen tukaj, večina ga tudi ne podpira.

Sicer pa vse to tako ali tako ni ovira za sodelovanje in bilo bi brezveze, da bi se Slovenci tukaj vmešavali v notranje zadeve tuje države. Pa vendar, če živiš tukaj, seveda vidiš vse te male stvari dosti večje. Kakorkoli, da ne bom preveč negativen, ta obisk je zelo dobra novica za Tajvan in za Slovenijo. Končno enkrat: Bravo Janez Janša. In za Tajvan je zelo neobičajno, da se pojavijo tuji državniki, ker LR Kitajska nenehno grozi tistim, ki si upajo priti sem in sestati na državni ravni, saj Tajvan ne priznavajo kot samostojno državo, temveč kot uporniško provinco (kar je seveda neumnost). Mislim, da če bo Janša spet premier, ga na Tajvanu ne bomo videli. 

Slike iz Janševega in Brejčevega obiska organizacije Taiwan Foundation for Democracy (vir: njihova spletna stran). To je neprofitna nadstrankarska organizacija, ko se zavzema za širitev demokracije po svetu. Janša je bil na obisku 17. Februarja.

Slovenski članki on Janševem obisku:

Predsednik SDS Janez Janša in dr. Miha Brejc sklenila obisk na Tajvanu (SDS.si)
Janša in Brejc v Tajvanu tudi o krepitvi sodelovanja med državama (RTV Slo)
Janša kot premier na Kitajsko, 
kot opozicija na Tajvan (DELO)
Janša in Brejc sklenila obisk na Tajvanu (Demokracija)
Janez Janša pet dni gost tajvanske vlade (Dnevnik)

Tajvanski članki o Janševem obisku:

斯洛維尼亞前總理來訪 總統盼加強交流 (China Times Taiwan)
斯洛維尼亞前總理來訪 總統盼加強交流 (MSN Taiwan)
總統:強化與斯洛維尼亞交流 (PChome + slika Janše)

0 KOMENTARJEV: