My various pages

Currently Here

torek, 04. januar 2011

Zgodovina Kitajske: Wikipedija fail


Članek Zgodovine Kitajske, ki se kiti z naslovom enega najboljših na naši Wikipediji, je en velik fail, še posebej, ko gre za zgodovino 20. stoletja, tistega dela zgodovine, ki me osebno zelo zanima. Na svojo srečo se ne poslužujem slovenske Wikipedije, ko hočem kaj izvedeti, ker so nekateri članki res na tako nizkem nivoju (od sloga pa vse do interpretacije dejstev), da se lahko samo primem za glavo. In pol bi naj takšen članek bil eden najboljših na Wikipediji? To je smešno in hkrati žalostno. Sam sem pred leti tudi poskušal pisati za Wikipedijo, pa je zmeraj nekdo popravljal stvari nazaj, čeprav sem članek izboljšal. Izgleda, da določeni ljudje na tisti strani mislijo, da so mali Bogovi in se temu primerno obnašajo. Potem imam raje svoj blog, kjer dobro preverim, kako kaj napišem, prevedem in interpretiram. Naj se imajo, kot hočejo, jaz tako ali tako le prisegam na angleško in tajvansko verzijo Wikipedije, ko gre za stvari povezane s Kitajsko ali Tajvanom, slovenske ne potrebujem. V kolikor pa se bo kdo zanimal za zgodovino Kitajske 20. stoletja, pa upam, da se bo raje poslužil mojega bloga kot pa tistega (še v Januarju 2011) sramotnega članka. No, morda pa bodo nekoč popravili te nebuloze, upanje še obstaja.

Naj vam pokažem, kakšne cvetke pišejo na slovenski Wikipediji v zvezi z Kitajsko 20. stoletja:

Moje pripombe po odstavkih 1, 2, 3 in 4:

1 "Republika Kitajska (1912-1949)." Halo? Republika Kitajska še obstaja in to na Tajvanu. To vem, ker tukaj živim ta celoten blog je posvečen tej državi. Letos bo celo praznovala 100 let obstoja, kar pomeni, da je starejša od komunistične Ljudske Republike Kitajske, ki je nastala 1949. 

Naslednja stvar, ki vbode v oči: Kje je Dr. Sun Jat-sen, oče Kitajskega naroda, prvi predsednik Republike Kitajske, ustanovitelj Kuomintanga, katerega knjiga o treh principih je ena največjih političnih del 20. stoletja na Kitajskem? Kje je omenjen človek, ki ga častijo tako na Tajvanu, kot na Kitajskem in med izseljenci? (vir)

Kje je omenjen vzpon generala Čjang Kaj-šeka, ki je po smrti Dr. Sun Jat-sena leta 1925 postal de-facto vodja Kuomintanga in se boril proti lokalnim voskovodjem za združitev vseh delov Kitajske pod eno oblastjo? (vir)

"Pozneje se je uveljavil komunizem." Kakšna izjava je to? Pozneje? Kdaj pozneje? Komunistična partija Kitajske je nastala 1921, oblast pa so komunisti prevzeli še le leta 1949. In Kitajska ni le postala članica OZN, temveč je ena od ustanovnih članic. Sam Čjang Kaj-šek je podpisal ustanovno listino 24. Avgusta 1945 (vir).

2 Mao Cetong ni vzpodbudil kmetov v Hunanu k vstaji, ta izjava je napačna. On je le napisal poročilo o vstaji  (preberite jo tukaj v angleškem jeziku). In ne bi definiral Kuomintang le kot "nasprotnike komunizma", to je preveč pavšalno. Poleg tega bi bilo vredno omeniti, da je Mao sam tudi nekaj časa bil v Kuomintangu (Kitajski Nacionalni Stranki).

Kje je omenjena prva združitev celotne celinske Kitajske (brez Tajvana) po 1911 s pomočjo Čjang Kaj-šeka in Kuomintangove vojske leta 1928? (vir) Kje so omenjene čistke iz leta 1927, ko je nacionalistična vojska pobila nekatere svoje in predvsem pomembne komunistične strankarske veljake v Šanghaju in nekaterih drugih mestih? (vir)

Kje je omenjena Kitajska državljanjska vojna med nacionalisti in komunisti, ki se je začela leta 1927 in je trajala (z 9 letnim premorom) vse tja do leta 1949 in je še danes temelj dveh Kitajsk? Kuomintang ni izgubil zaradi slabe izurjenosti svojih voajkov, temveč zaradi izmučenosti le-teh v vojni z Japonsko in zato, ker so komunisti imeli aktivno podporo Sovjetske Zveze.

In še ena cvetka: "Na koncu je bila vsa Kitajska pod komunističnim vplivom". Vsa Kitajska ni bila pod komunističnim vplivom, kaj pa mesti kot sta Macau in Hong Kong, ki sta bili pod Portugalsko in Veliko Britanijo vse do konca 1990ih? 

3, 4 Kje se je spet izgubila Republika Kitajska, ki jo poznamo pod imenom Tajvan in še dandanes obstaja?

Tajvan je še zmeraj uradno imenovan Republika Kitajska in je del celotne kitajske zgodovine 20. stoletja, četudi se večina Tajvancev nima več za Kitajce. Bilo dobro to vsaj omeniti. Iskreno rečeno, nimam več volje replicirat temu članku, čeprav je še ogromno "kr nekih" trditev v nadaljnih delih. Upam, da moji popravki in pripombe vsaj malo pripomorejo k ozaveščanju, da premalo poznamo zgodovino Kitajske oz. obeh Kitajsk. Kdor je vsaj malo vešč sodobne zgodovine Daljnega vzhoda, bo takoj ugotovil, da je članek poln napak. Na žalost ogromno ljudi tega ne ve, za to pa upam, da jih pot zanese na moj blog. 

Lahko pošljete uporabniku, ki je spisal tole leta 2007, sporočilo, da bi bilo dobro narediti nekaj korenitih popravkov. No ja, če velja za enega najboljših člankov na Wikipediji, potem bi popravek skoraj celotnega članka bil zelo kočljiva zadeva. Morda pa se motim in se bo nekaj naredilo.

0 KOMENTARJEV: