My various pages

Currently Here

sobota, 15. januar 2011

Jeziki na Tajvanu

MANDARINŠČINA: Skoraj vsak Tajvanec govori mandarinsko kitajščino, ki se na Tajvanu imenuje 國語 (pinjin: Guóyǔ, dobesedno "Narodni jezik") in se razlikuje od mandarinske kitajščine v Ljudski Republiki Kitajski (npr. tako kot avstrijska in nemška nemščina). Določene besede so drugačne in Tajvanci jo izgovarjajo z rahlim južnokitajskim naglasom, kar jo naredi mehkejšo (in je meni dosti bolj všečna). Mandarinščina je bila vpeljana po drugi svetovni vojni za časa vladavine generala Čjang Kaj-šeka in je bila edini uradni jezik. Tajvanščina in ostali jeziki so bili manjvredni in zatirani vse do poznih osemdesetih let dvajsetega stoletja.


Izvajalka: Jolin Tsai Pesem: 睜一隻眼 閉一隻眼

TAJVANŠČINA: Drugi najbolj razširjen jezik je tajvanščina 台語 (tajvanska izg.: Tâigí), včasih tudi poimenovan tajvanska hokijenščina, ki je verzija južnokitajskega dialekta. Okoli 70% Tajvancev dandanes govori ta jezik. Večinoma so potomci tistih Kitajcev, ki so se naselili na Tajvan v 17. in 18. stoletju. Danes je ta jezik v razcvetu, saj se uči v šolah in sliši na radiih in televiziji, pravtako pa se pojavlja v glasbenih uspešnicah (vir).

Izvajalka: Jeannie Hsieh Pesem: 愛你辣

HAKKA: Tretji najbolj razširjen jezik je jezik hakka 客家話 (hakka izg.: Hakkâfa), ki ga govori 14% prebivalstva. Hakka označuje skupino ljudi, ki govori samosvoj kitajski dialekt iz juga Kitajske in katerih pripadniki so razkropljeni po celem svetu in so skoraj neke vrste svoja kultura. Radi živijo v določenih območjih, na Tajvanu običajno v goratem delu otoka (vir). Oče naroda Sun Jat-sen je bil Hakka.


Izvajalec: 华D Pesem: 痛心

STAROSELSKI JEZIKI: Zadnjo skupino tvorijo Staroselski jeziki, ki jih danes govorita le 2% tajvanskega prebivalstva. Teh jezikov je ogromno, kar pomeni da so povečini zelo ogroženi. Tajvanski staroselci (tudi aboridžini) so našli svojo nišo: Petje. Nekateri od njih so postali superzvezde, ne le na Tajvanu, temveč na območju Vzhodne Azije. Najbolj popularna je Gulilai Amit, bolj poznana pod imenom A-mei (阿妹). Tudi Tajvanski superzvezdi Jolin Tsai (蔡依林) in Vivian Hsu (徐若瑄) sta sta pol staroselki, pojeta pa v mandarinščini.


Izvajalci: Difang Duana Pesem: Slavnostna pivska pesem

Verjetno vam je zgornja pesem znana. To tradicionalno pesem tajvanskih staroselcev je ukradla skupina Enigma in priredila v svojo uspešnico Return to Innocence in z njo imela velik hit leta 1994.