My various pages

Currently Here

ponedeljek, 17. januar 2011

Politični status Tajvana


Tajvan je demokratična samostojna država, ki ima svojo vlado in vojsko že od konca druge svetovne vojne naprej (skoraj 70let torej), ko so se japonski kolonialisti morali izseliti nazaj v matico. Komunistična Ljudska Republika Kitajska ni nikoli vladala na Tajvanu. Tajvan, uradno Republika Kitajska, je dal zavetje kitajskim nacionalistom in generalu Čjang Kaj-šeku, ki je po drugi svetovni vojni pred komunisti prebežal sem in tukaj našel zavetje ter nadaljeval Republiko Kitajsko, državo, ki je nastala na kitajski celini leta 1911. Kar je bilo sprva namenjeno le kot začasna rešitev, je postala trajna. Nacionalisti so od nekdaj hoteli ponovno osvojiti Peking in zavladati celotni Kitajski a pravtako so komunisti poskušali zavzeti Tajvan, a jim ni uspelo. V senci t.i. rdečih (komunisti) in modrih (nacionalisti), se je razvijiala tajvanska identiteta in nastali so t.i. zeleni (zavedni Tajvanci, ki želijo ohraniti samostojen Tajvan) in nočejo biti del velike Kitajske.

Status Tajvana je zakompliciran. V zadnjih desetletjih je prenekatera država klonila pritiskom Pekinga, ki vztrajno trdi, da je Tajvan le njena provinca in tako so mnoge države prekinile diplomatske odnose (seveda le uradno). Na Kitajskem v šolah ponarejajo učbenike, njihovi mediji lažejo narodu o stanju v Tajvanu, podpihuje se nacionalizem, kjer se Tajvan predstavlja kot marioneta Amerike in kjer se neti sovraštvo do predvsem tistih Tajvancev, ki pripadajo zelenemu taboru. Na drugi strani je tudi ogromo napačnih pogledov na Kitajsko, a to je predvsem zaradi tega, ker Kitajska nenehno grozi z orožjem in tepta dosežke Tajvancev v tujini. Pogostokrat se športni ali kulturni dogodek konča tako, da Kitajci grozijo na prireditelju z gospodarskimi sankcijami v kolikor bo Tajvan nastopil kot samostojna država. Celo v tujini se lotijo tajvanskih zastav, v kolikor jih dobijo v roke. Ne morete si predstavljati, kako ekstremni nacionalizem vlada na Kitajskem. Moram dodati, da po drugi strani tudi obstajajo ekstremno nacionalistični Tajvanci. Včasih je zanimivo brati, ko se prepirajo na raznoraznih tujih forumih.

Situacija je zavožena, a ne brezupna. Tajvan funkcionira dosti bolje kot marsikatera popolnoma svobodna država, a seveda z ovirami. Tujih predsednikov ali premierjev ne boste videli na obisk (no, tale je izjema), pravtako se predsednik Tajvana ne bo znašel na raznoraznih mednarodnih forumih in obiskih v tujini (edino zeleni Čen Šuj-bjen si je to upal privoščiti). Trenutno Tajvan oz. Republiko Kitajsko kot samostojno državo priznava 23 majhnih držav kot npr. Belize, Haiti, Palau, Tuvalu in Vatikan (ta predvsem zato, ker LR Kitajska grdo ravna s kristjani). Mene osebno sploh ne moti, da ni tujih predsedniških obiskov, ker se tako privarčuje ogromno denarja. Diplomacija je tukaj dosti bolj direktna, čeprav se dogaja za za zavesami in pod mizo (no, saj po Wikileaks škandalu vemo, kako poteka v resnici). In tako Tajvan nadaljuje svojo samostojno pot že 7. desetletje in komunistom v Pekingu vztrajno sivijo lasje, saj nimajo nobene dobre rešitve, kako bi tajvance prepričali, da je aneksacija in uvedba komunistične enopartijske diktature najboljša rešitev zanje.

Sorodno: Political status of Taiwan

0 KOMENTARJEV: